Sezon na szparagi w Polsce jest ściśle związany z naszym klimatem. Rolnicy nie mają wyboru, kiedy rozpocząć zbiory, a kiedy je zakończyć. Wszystko dyktuje pogoda, która sprzyja tylko w określonej porze roku. Nie pomogą tu żadne znane dziś technologie, czy narzędzia.

Sezon na szparagi

Przed rozpoczęciem sezonu szparagi żyją pod ziemią, ponieważ są bylinami. We właściwym momencie zaczynają wypuszczać swoje wypustki ponad ziemię, aby zaczerpnąć słońca. To właśnie te wypustki zbieramy, a kiedy sezon się kończy, pozwalamy im całkowicie wyrosnąć.

Kiedy można zrywać szparagi?

Szparagi zrywamy w maju i czerwcu. Wtedy na dobre zaczynają plonować. Co raz częściej można spotkać wczesne odmiany, które plonują już w kwietniu. A przy zastosowaniu folii i szklarń można to jeszcze przyspieszyć. Obecnie w Polsce jest tendencja do przyspieszania zbiorów szparaga, ponieważ popyt na niego jest spory, a w kwietniu ciężko o świeże warzywa z rodzimych pól.

Co się dzieje po zbiorach?

To nie jest tak, że szparagi nagle przestają rosnąć. Szparagi można zrywać przez 2 miesiące, ponieważ jest to najoptymalniejsze rozwiązanie. Zbyt wczesne zakończenie zbiorów naraża rolnika na straty, a zbyt późne osłabia roślinę. W czerwcu na rynek wkraczają inne warzywa i jest to odpowiednia pora na zakończenie zbiorów szparaga. Jak pewnie już zauważyliście, wszystko zamyka się w pewien naturalny cykl.